Over Jordy en
JoJo Foundation
Wat is stichting JoJo Foundation?
Stichting JoJoFoundation is op 25 augustus 2015 opgericht mede naar een idee van de toen 20 jarige Jordy Onkenhout uit Hoofddorp.
Jordy kreeg het idee voor comfortabeler kamers voor jonge kankerpatiënten toen hij als onderdeel van zijn eigen behandeling tegen kanker zo’n 3 weken in quarantaine moest verblijven in het Spaarne Ziekenhuis. De verpleegsters dachten dat hij een grap maakte, maar voor Jordy stond het vast, er moeten meer “comfortkamers” komen zodat kanker patiënten tijdens hun zware behandeling, in comfortabele kamers met voldoende privacy en afleiding kunnen verblijven.
Dit maakt de behandeling draaglijker en draagt zodoende bij aan de genezing.
Zo gebeurde het dat een trainer van de Hoofddorpse voetbalschool SoccerXperience, de Stichting JoJo Foundation voor Jordy opgerichte, om zo zijn idee te kunnen realiseren. Binnen korte tijd kreeg de Stichting veel support onder andere omdat voetballers als Bryan Linsen en Jeffrey Gouweleeuw als ambassadeur optraden.
De stichting stelt zich ten doel om onder andere door het realiseren van “comfortkamers” in het Spaarne Ziekenhuis de behandeling van met name jonge kanker patiënten draaglijker te maken. Er zijn in middels meerdere “comfortkamers” á €40000,-gerealiseerd en ook in 2022 komt er weer een bij.
Jordy is drie maal voor kanker behandeld in 2015 en 2016, het gaat inmiddels heel goed met hem. Jordy en het stichtingsbestuur stellen uw steun, namens alle kanker patiënten, zeer op prijs. Stichting JoJo Foundation is een door de overheid en belastingdienst erkend goed doel met de AMBI status.
Enige tijd geleden verscheen een mooi artikel over de JoJo foundation in een regionaal dagblad.
Jordy’s motto is: ‘Pijn is tijdelijk en opgeven is voor altijd’.
Jordy blijft altijd vechten tegen kanker
14 okt, 12:10 Algemeen
REGIO – Jordy Onkenhout is nu 25 jaar oud, maar heeft al een hele geschiedenis achter de rug. Hij was vanaf kinds af aan al verzot op voetbal. Al op jonge leeftijd wrd zijn talent ontdekt en kon Jordy op hoog niveau voetballen in Engeland, waar hij bij twee clubs stage gelopen heeft. Een droom kwam uit en hij had een grote fanclub. Totdat hij op 18-jarige leeftijd een knobbel in zijn nek vindt en zijn mooie leventje instort.
Bij Jordy wordt lymfeklierkanker geconstateerd en hij wordt meteen behandeld. Helaas laat de ziekte Jordy niet met rust en heeft hij daarna nog twee keer kanker gekregen. In totaal heeft hij zestig chemo’s gehad, twintig bestralingen en één stamceltransplantatie waarbij hij een maand in quarantaine moest in het ziekenhuis.
De droom als profvoetballer viel in duigen, maar Jordy kon zich al snel na de diagnose herpakken en besloot te strijd aan te gaan. Hoe mooi ook dat een vaste kern vrienden hem er doorheen heeft geholpen door ook de hoofden kaal te scheren en hem bij iedere chemo hem steunde tot hij te ziek was voor bezoek. Een heftige periode, waarin hij veel heeft meegemaakt, waaronder het verlies van medepatiënten.
Foundation
Na drie jaar van behandelingen is Jordy schoon verklaard en toch is hij nog niet klaar met de ziekte. Waarom niet? Jordy: “Toen ik voor de tweede keer ziek werd, heeft mijn jeugdtrainer met een voetbalschool de JoJo Foundation opgericht. Deze stichting zamelt geld in voor mensen met kanker en in bijzonder voor kinderen en jongeren. Daar komt de naam ook vandaan: Jo van Jordy en Jo van jongeren. En al het geld gaat ook naar de Foundation. De mensen bij de stichting doen alles echt vrijwillig, ook in tijd en reiskosten.”
Comfortkamer
De foundation organiseert verschillende acties om geld op te halen. Door zijn contacten in de voetbalwereld regelt Jordy bijvoorbeeld shirts van bekende voetballers die geveild worden, of wordt een voetbalclinic met de voetbalschool geregeld. Door de opbrengsten van de Foundation kan in het Spaarne ziekenhuis in Hoofddorp binnenkort een comfortkamer geopend worden. Jordy licht toe: “Tijdens mijn quarantainetijd heb ik ook een maand lang in zo’n soort huiskamer kunnen verblijven. Dat maakt het allemaal een stuk draaglijker. Zo’n kamer kost echter € 40.000,-, maar met geld van de foundation hebben we nog een extra kamer kunnen realiseren. Tevens hebben we onlangs speciale tv’s voor de comfortkamers gekocht, want niet iedere tv is geschikt tijdens de behandeling.”
Dat de inspanningen gewaardeerd worden door de inwoners van de regio blijkt wel uit het feit dat Jordy twee jaar geleden ‘Haarlemmermeerder van het jaar’ is geworden, toen hij samen met de burgemeester in de race was. Jordy draagt deze titel nog steeds, omdat daarna geen verkiezingen meer zijn geweest.
Regiocoördinator
Toen hij ziek werd gooide Jordy zijn plannen drastisch om en startte een opleiding sport en beweging. Na de afronding is hij gaan werken bij ‘Mijn sport’ in de tussen- en naschoolse opvang in Amsterdam en Haarlem. Een hoop gereis tussen de locaties, dus toen de vacature bij voorheen Kinderopvang Langedijk, nu Allente, voorbij kwam voor BSO medewerker Sport en spel, heeft hij geen moment geaarzeld. Maar Jordy had meer in zijn mars. “Ik heb daarnaast ook een tijdje voor de klas gestaan, eerst als onderwijsassistent en door uitval van een leerkracht heb ik ook een tijd alleen voor de klas gestaan. Dat was even spannend, maar door mijn doorzettingsvermogen is het gelukt. Ik geef nu geen les meer, omdat ik sinds kort regiocoördinator voor Broek op Langedijk, voor zowel opvang als onderwijs van Allente ben. Allente staat voor talenten, en ik krijg echt de kans om mij te ontwikkelen en door te groeien. Ik moet er hard voor werken, maar ik krijg er ook veel voor terug. Dat gun ik anderen ook binnen de organisatie en help collega’s wel eens door ze te stimuleren en feedback te geven.”
Motto
En heeft hij nog tijd voor een potje voetbal? “Ja, dat doe ik nog steeds. Niet meer zo intensief, maar ik doe het met plezier.” Dan krijgt Jordy tot slot de vraag of hij nog iets wil zeggen tegen de jeugd. “Het valt me op dat jongeren het vaak snel opgeven. Mijn motto is: ‘Pijn is tijdelijk en opgeven is voor altijd’. Soms lukt het niet, maar zet door, hoe lastig het ook is, en dan lukt het altijd wel een keer.”